Kon. Julianalaan 74

Nieuw-Leersum of Leersum aan Zee zijn twee nieuwe bijnamen die Leersumers hun dorp gaven. De stop bij dit huis laat zien hoe ingrijpend de valwind de directe woonomgeving van vele individuele inwoners hier veranderde. ‘Alsof je verhuisd was, terwijl je niet verhuisd was. En dat in één minuut!’ Sindsdien beleven vele bewoners hun huizen anders. Het werd er lichter en warmer. Het verschil in de voorheen lommerrijke wijk was zo groot, dat een lokale huisarts vertelde dat oudere inwoners de eerste weken in huis zonnebrillen nodig hadden. Ook moest er vaak zonwering en airco worden aangeschaft. Daarnaast kwamen geluiden zoals wind en regen veel harder binnen, doordat woningen veel vrijer stonden. Schade aan het huis beleefden bewoners als vervelend, maar te repareren. De permanent veranderde omgeving werd als veel pijnlijker ervaren. Wie pech had, had een beschadigde of totaal lege tuin. Wie nog meer pech had, woonde ineens aan een straat met nauwelijks meer bomen erlangs, of keek uit op een kaalgeslagen plek waar eerst bos of een plantsoen met bomen stond.

Deze witte Belle Epoque woning uit 1921 was omringd door een echte bostuin met oude dennen en vele andere, hoge bomen. De huidige bewoners vielen als een blok voor de tuin, en kochten het huis in 2019. Ze waren net klaar met de verbouwing, toen de valwind hen overviel – met haar op het platte dak links en hem in de voortuin. Er is veel aan beschermengelen en engelen op schouders gerefereerd door inwoners. Ook dit paar overleefde met een enorme portie geluk het noodweer terwijl bijna alle hoge, grote bomen op en om het huis vielen. Het huis was zo zwaar beschadigd dat het stel – net als sommige andere Leersumers - er pas na tien maanden in terug kon keren, al was het toen nog lang niet af. Dat was het pas in het voorjaar van 2023. Onzekerheden, de voortdurende aanwezigheid van bouwvakkers, de financiële rompslomp en de overleggen met verzekeraars en schade-experts trokken een grote wissel op Leersumers die dusdanig zwaar getroffen waren. Als een van de weinigen hadden deze bewoners een tuinverzekering. Mede daardoor konden zij echt grote bomen terugplaatsen. Ook legden zij een grote vijver aan. Het rijke dierenleven in hun tuin is inmiddels hersteld, al doen andere diersoorten hem nu aan. De impact van de valwind op huisdieren was ook groot, zeker bij dieren die de valwind buiten meemaakten. Nieuwe wind en storm joegen angst aan. Honden misten hun vertrouwde rondjes (het Lombokbos was bijv. acht maanden dicht) en markeerplekken. Kleine, wilde dieren verloren hun schuil- en nestplekken. Het natuurgeweld eiste de meeste slachtoffers onder vogels, al heeft de Dierenambulance er nog vele tientallen gered.

Foto voor de valwind.

Foto: Nannie van der Wal

Foto: Nannie van der Wal

De woning in 2022.

Foto: Google Maps

De rechterkant van het huis werd getroffen door een boom. Een bewoner zat onder de overkapping. Hij is wonderwel niet gewond geraakt. 

Foto: Nannie van der Wal.

De schade van de bovenverdieping.... Het herstel van de woning duurde 10 maanden.

Foto: Nannie van der Wal.

De dierenambulance heeft veel dieren, met name vogels, opgevangen.

Foto: Wendy van der Steen.

Een klein stukje verderop de Kon. Julianalaan staat op de hoek met de Prins Bernhardlaan een stormbankje en de boom ter herinnering aan het huwelijksjubileum van koningin Juliana en prins Bernhard. Ook deze boom heeft de valwind niet overleefd. Zie bijgaande foto's uit resp. 2017 en 2022 en de middelste foto is de dag na de valwind gemaakt. 

Foto: Google Maps

18 juni 2021

Foto: Jos Rams

Foto: Google Maps


Route: Rij vanaf de Kon. Julianalaan rechtsaf de Prins Bernhardlaan op en ga aan het eind linksaf de Burg. Van den Boschlaan op. Rij deze uit tot aan het parkeerplaatsje bij de Tombelaan. Klik op 'volgende pagina'.

Maak jouw eigen website met JouwWeb