Landgoed Zuylestein

Landgoed Zuylestein is al sinds de 17e eeuw in het bezit van de familie van Jemima de Brauwere, die sinds 2012 de beheerder is. Frederik Hendrik, prins van Oranje Nassau, liet het aanleggen in de Franse renaissancestijl. In de jaren voor de valwind was er veel geïnvesteerd in het vernieuwen van paden en lanen en in het herstel van historische moestuin, die er op 18 juni prachtig bij lag. In het Sterrenbos scharrelden enige tientallen bosvarkens. De valwind sloeg toe tijdens de vrijdagmiddagborrel van de vrijwilligers in de moestuin. Niemand raakte gewond maar ruim driekwart van het Sterrenbos werd compleet weggeslagen, waarbij drie varkens het leven lieten. De oude tuinmuur raakte flink beschadigd, en ook de oranjerie en het poortgebouw kwamen niet ongeschonden uit de strijd. Verderop op het landgoed ging 3 hectare essenhakhout verloren plus verschillende graanakkers.

Eerste prioriteit na de valwind was echter of de voor de volgende dag op het landgoed geplande buitenbruiloft door kon gaan. Deze was vanwege corona al twee keer uitgesteld, dus er werd met man en macht gewerkt om de toegangsweg veilig te maken plus de locatie van de ceremonie. En dat lukte.

Waar andere getroffenen al hun handen vol hadden aan het opruimen en het herstel, gold voor dit landgoed vanwege de rijksmonumentale status de instandhoudingsplicht, d.w.z. dat het wettelijk gezien moest worden teruggebracht in de oude staat. Inkomsten stonden er nauwelijks meer tegenover alle schade. Het hout van Zuylestein is onverkoopbaar aangezien hier in de Tweede Wereldoorlog veel munitie in de bomen terechtkwam. De kosten van het opruimen van de schade en de herplant van groen bedroegen voor het landgoed meer dan een miljoen euro. Er gingen ongeveer 6000 kleinere, en grote bomen tot wel 200 jaar oud verloren.

Lees hier meer over het herstellen van het landgoed Zuylestein.

De natuurramp in en rond Leersum werd, hoogstwaarschijnlijk vanwege de lokale status, niet tot nationale ramp uitgeroepen en daarmee waren diverse mogelijkheden tot financiële tegemoetkoming afgesloten. Gelukkig voor Jemima de Brauwere en dertien andere getroffen landgoedeigenaren stelde de provincie 1,5 miljoen euro ter beschikking als steun aan hen en de gemeente, waardoor er een begin kon worden gemaakt met kleinschalige herplant met een vervolg in het plantseizoen van 2023/24. Staatsbosbeheer kreeg 1,3 miljoen euro van het moederministerie van Rijkswaterstaat. Bij toeval zat dat nog in een rampenpotje. Anders waren er waarschijnlijk geen middelen geweest om in en rond Leersum te herplanten. Meer dan anderhalf jaar nadat de gemeente en de provincie samen een brandbrief stuurden aan premier Rutte dat zij de schade niet zelf konden dragen, kwam het antwoord van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Zij droegen 150.000 euro bij waar de werkelijke schade, verhaalbaar plus niet verhaalbaar, vele tientallen miljoenen bedroeg.

Jemima de Brauwere besteedde veel van haar tijd en energie aan fondsenwerving. Ook leerde ze noodgedwongen veel bij over bosbeheer. Ze wil een klimaatrobuust gemengd bos terugbrengen met slim waterbeheer. ‘Deze grootschalige herplant doen we niet voor onszelf maar voor de generaties na ons. Over 150 jaar staat hier weer een bos dat even volwassen en mooi is, als dat wat wij hier gekend hebben.’

Satelietfoto zomer 2020.

Satelietfoto zomer 2021.

Opslag van hout van de vele eeuwenoude beuken.

foto: Kemp Schalkwijk.

Luchtfoto van het gehavende Sterrenbos.

foto: Arie Rebergen.

foto: Jantine van Dijk.

foto: Jantine van Dijk.

Zicht op het Sterrenbos van landgoed Zuylenstein vóór en na de valwind. Vanuit het noorden gefotografeerd (zie rode pijl).

In het poortgebouw van kasteel Zuylenstein is een gezellige plek, Lorijn, waar je op ieder moment van de dag terecht kan, voor koffie, lunch, borrel en diner van 10:00 tot 22:00. 


Route: Rij terug naar de provinciale weg N225/Rijksstraatweg en steek deze over. Ga daar linksaf richting Leersum. Rij door tot aan huisnummer 46. Klik op 'volgende pagina'.

Maak jouw eigen website met JouwWeb