Valkenheide

Op Valkenheide is al meer dan honderd jaar een instelling bestaande uit vele gebouwen, waar uit alle windstreken jeugd wordt opvangen met diverse problematiek. Op het terrein staan daarnaast ruim zestig particuliere woningen. Het effect van de valwind was ook hier groot. Op het uitgestrekte terrein van Valkenheide zijn vele lanen en straten vernoemd naar de boomsoort die erlangs staat. Ruim tweehonderd van deze karakteristieke laanbomen gingen om en ook nog een paar duizend andere bomen. Ook werden er huizen getroffen door bomen, tuinen vernietigd en allerlei eigendommen beschadigd. Een aantal bewoners was buiten tijdens het noodweer, zoals Grethe Tienkamp die op dat moment lopend achter haar rollator een logeerhond uitliet. De rollator werd door de wind uit haar handen gerukt en vloog weg. De frêle Grethe wist nog net het verkeersbord naast haar huis vast te grijpen, en ging bovenop de grote herdershond liggen omdat deze in paniek raakte. ‘Vlak daarna knapten achter mij alle bomen af, een hele rij honderd jaar oude platanen. Het was een vreselijk geluid. Aan de straatkant gebeurde hetzelfde; de bomen vielen er over het fietspad heen en er lag een boom op mijn auto. Het was afschrikwekkend wat je zag: bomen ontworteld met kluit en al. Het geluid van de knappende bomen overstemde alles. Ik deed mijn ogen dicht. Je weet niet wat je overkomt. Het dringt niet tot je door. Je wordt overweldigd, want je snapt het niet. Je hebt maar één doel: overleven. Het duurde voor mijn gevoel heel lang. Er werd aan me gesjord door de wind. Ik heb niets gevoeld van wat er op me viel, maar later zat ik onder de blauwe plekken en kneuzingen.’ Na de minuut van ellende wist Grethe haar huis een paar meter verderop te bereiken waar ze met de nodige moeite binnenkwam. Zowel op haar huis als op haar schuurtjes lagen vele bomen. Er was ontzettend veel kapot. Maar de nasleep zit hem bij Grethe tot op de dag van vandaag niet in het fysieke: ‘Ik ben mijn hele veiligheid kwijt, vooral buiten. Als ik een sirene hoor - en dat is vaak hier op de enige weg naar de A12 - dan denk ik weer terug aan hoe ik daar lag en al die hulpdiensten die mij passeerden. En bij een beetje harde wind dan sluit ik alle luiken van mijn huis en zit ik het uit.’ Dat laatste geldt voor behoorlijk wat mensen in Leersum e.o. Terugkijkend op de valwind en de nasleep ervan vindt Grethe het het ergste ‘dat alles op Leersum gericht was. De hele verslaggeving ging over Leersum, en ook de aandacht van de gemeente, terwijl ik ook zes bomen op mijn huis had.’ Ze nodigde pro-actief twee wethouders uit om te komen kijken, maar in de hele nasleep heeft dat structureel geen verschil gemaakt vindt zij.

Op Valkenheide kwam het nog half juli 2021 nog tot een heuse demonstratie tegen bomenkap. Een medewerker van zorginstelling Pluryn zag in het gebeurde met de valwind een goede aanleiding om het bomenbestand op het terrein eens flink uit te gaan dunnen. Overal kregen bomen stippen, waarna ze meteen aan de lopende band werden omgezaagd. Ook het geliefde blotevoeten- en belevenispad, dat bewoner Folkert Nijboer in 2,5 jaar tijd aanlegde met de jongeren van Valkenheide, overleefde de chaotische nasleep niet. Net als de oevers rond de vijver werd het helemaal kaal getrokken. De bewoners waren ontzet dat de zaag, na de grote schade door de valwind, ook nog eens in grote hoeveelheden gezonde bomen werd gezet. Ze lieten dit niet over hun kant gaan en schakelden behalve de inspectie van de provincie ook de media in. Zij poseerden in witte T-shirts met oranje stippen erop rond een boom die ze wilden behouden. Met enige strubbelingen moest het kappen eerst tijdelijk en later definitief worden gestaakt. De overijverige medewerker mocht na zijn ondoordachte actie voorgoed vertrekken van het landgoed.

Valkenheide, gezien vanaf de Woudenbergseweg (N226) in 2009.

Foto: Google Maps

Valkenheide, gezien vanaf de Woudenbergseweg (N226) in 2022.

Foto: Google Maps

Valkenheide op 18 juni 2021

Foto: Jos Rams

Luchtfoto bij de vijver. Linksonder de begraafplaats.


Route

Ga links het pad op met gemalen puin (in westelijke richting) richting 'Orion'. Aan de rechterkant ziet u een begraafplaats. Aan het eind van deze weg gaat u linksaf. Ga de eerste weg rechts. Negeer het bord 'doodlopende weg'. Rij door tot aan het fietspad van de provinciale weg de N226 en ga links af richting Leersum.

Ga bij hm.paal 61,7 linksaf boswachterij 'Leersumse Veld' in. Ga op de verkeersdrempel rechtsaf het Let de Stigterpad op en meteen linksaf. Volg het Let de Stigterpad. Ga aan het eind rechtsaf, de Heulweg op. Rij deze uit tot aan de Utrechtse Baan en rij deze rechtsaf op in westelijke richting. Rij door tot u rechts bij het Stormpad komt. Klik op 'volgende pagina'. 

Maak jouw eigen website met JouwWeb